Alexander Sarkofagen
En geometrisk analys

Förbehåll: Observera att mitt tillvägagångssätt för denna analys fokuserar på estetisk inspiration, praktikalitet och möjliga teoretiska implikationer snarare än att göra anspråk på historisk exakthet.

 

Alexander Sarcophagus

Illustration av Alexander Sarkofagen av Hans E Andersson, 1995

År 1995, under mitt besök i Istanbul med ett stipendium** för att studera islamiska mönster, stötte jag på den anmärkningsvärda Alexander Sarkofagen på Istanbul Arkeologiska Museum. Sarkofagen, som upptäcktes 1887 i Sidon, härstammar från det sena 4:e århundradet f.Kr. Trots att den aldrig faktiskt tillhörde kung Alexander den Store av Makedonien, vars grav fortfarande inte har upptäckts, fick den sitt namn på grund av stridsscenerna som avbildas på dess sidor.

Alexander Sarcophagus, Analysis

Bildanalys och fotografi av Hans E Andersson, 1995

När jag kom hem granskade jag noggrant de fotografier och teckningar jag tagit under mitt besök. Jag märkte att kompositionen uppvisade mycket tydliga diagonaler som upprepades konsekvent längs längden på de skurna friserna. Intriguerad beslutade jag att genomföra en analys med hjälp av rotrektanglar för att avgöra om en kompositionsgrid kunde ligga till grund för designen.

Alexander Sarkofagen

Klicka här för att se en förstorad version av bilden.

Efter mina betraktelser drog jag slutsatsen att kompositionen och layouten av frisen kanske var baserad på "gyllene snittet," även känt som "phi."

Alexander Sarcophagus

Rutnätet jag använde i min analys bygger på det gyllene snittet.

Alexander Sarcophagus Composition Grid

I bilden ovan kan du se röda kvadrater och rektanglar. Inom dessa former kan mindre divisioner göras, och de relaterar alla till varandra med följande formel:

The golden cut

Enheten 1 förhåller sig till 0,618 som 1,618 till 1. I antikens Grekland refererades detta förhållande till som "phi" eller "φ." Detta förhållande var också känt som att dela en linje i det extrema och medelstora förhållandet. I ett vidare perspektiv är detta förhållande ofta kallat "gyllene medelväg," "gyllene ratio," "gyllene snittet," "gyllene snitt," "gyllene tal," eller "den gudomliga proportionen."

 

**Johnssonstiftelsen, Tack

 

© Hans E Andersson, 1995

 

Related documents

En närmare titt på Rotrektanglar

Kristi gisslande

Giza-pyramiden och rotrektanglar

Copyright © 2024 HEAMEDIA,

Login | Registrering | Integritetspolicy